Bodegas Carlos Serres

Sorteer op:

Huidig jaartal: 2010
€8,25
Eind negentiende eeuw baarde Spanje wereldwijd opzien met deze wijn. Met dank aan Fransen als Carlos Serres. Hij streek in 1885 neer in Rioja en startte er zijn eigen wijnhuis. Franse wijnhuizen beleefden eind negentiende eeuw een desastreuze tijd. De Philloxera, ook wel bekend als druifluis,verwoestte talrijke wijngaarden. Veel Franse wijnboeren trokken ten einde raad zuidwaarts. 

Ook wijnmaker Carlos Serres volgde deze weg. Deze Fransman, geboren in Orléans en goed opgeleid in het wijnambacht, was veel onderweg. Op een van zijn reizen ontdekte hij in Noord-Spanje een regio die hem qua ligging en klimaat sterk deed denken aan een van de beste wijnstreken van Frankrijk, de Bordeaux. Zo ontdekte Serres Rioja. 

Carlos Serres vestigde zich in Haro (district Rioja Alta), in die tijd een zeer welvarende en invloedrijke Spaanse stad. Met de komst van de Franse wijnmakers groeide Haro uit tot een van de belangrijkste wijncentra ter wereld. Spaanse wijnboeren produceerden al eeuwenlang zware, koppige wijnen van de plaatselijke blauwe druif, de Tempranillo. Zij lieten de druiven flink gisten en oxideren, zoals ze dat leerden van hun vaders en grootvaders. De Fransen introduceerden echter nieuwe, eigentijdse technieken. Met deze Franse wijnbouw- en teelttechnieken kwam de Tempranillo veel beter tot zijn recht. De Tempranillo heeft een vroege rijping (temprano) en is prima te combineren met andere druivensoorten zoals Garnacha, Mazuelo of de witte Viura. Ook Carlos Serres combineerde de Tempranillo met andere druifsoorten. Hij sloot hiervoor exclusieve overeenkomsten met plaatselijke wijnboeren op strategisch aantrekkelijke locaties. Op die manier verzekerde Serres zich van druiven van de allerbeste kwaliteit. Bovendien gebruikte Serres alleen de beste Franse en Amerikaanse eiken wijnvaten, die de wijn een karakteristieke, kruidige smaak gaven. In het beroemde Barrio de La Estacion, een fraai pand naast het station in Haro, produceerde Serres kwaliteitswijnen met een typische 'Bordeaux style'. 

In 1896 startte de Fransman een wijnhuis dat zich uitsluitend richtte op de export van wijn. Een gouden greep: de wijnen van Carlos Serres vonden, en vinden nog steeds, gretig aftrek in Frankrijk, Groot-Brittannië, Cuba en de Verenigde Staten. Het wijnhuis straalt tot vandaag de dag de tradities en de internationale ambitie van zijn grondlegger uit.

You are using a really old version of
Internet Explorer, click here to upgrade your browser.
x