Pasta met chorizo, calemares en tomaat

Sorteer op:

Huidig jaartal: 2014
€7,32
Huidig jaartal: 2012
€8,44

Dit mediterraans pastagerecht staat in geen tijd te dampen op de tafel. Jeroen kookt penne met verse calamares , schijfjes chorizo en courgette. De saus is een eenvoudige en kruidige tapenade van zongedroogde tomaten.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen.

ingrediënten
bereiding
  • 500 g penne
  • 400 g calamares (schoongemaakt, tubes en evt. tentakels)
  • 50 g chorizo (dunne worst)
  • 1 courgette
  • 2 sjalotten
  • flinke scheut olijfolie
  • zout
de tapenade
  • 1 teentje look
  • 1⁄2 eetlepel sambal of hete chilisaus (naar smaak)
  • 1⁄2 eetlepel (gerookt) paprikapoeder
  • 100 g geconcentreerde tomatenpuree
  • 150 g zongedroogde tomaten (op olie)
  • enkele takjes verse oregano
  • flinke scheut olijfolie
afwerking
  • extra takjes basilicum
bereiding
  • Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg een flinke snuif zout toe.
     
  • Kook de penne beetgaar. Bewaar een beetje van het kookvocht van de pasta, om straks aanbaksels los te roeren. Kook de pasta 1 minuut korter dan de geadviseerde kooktijd.
     
  • Schenk een flinke scheut olijfolie in een ruime kook- of stoofpot. Verhit ze op een matig vuur.
     
  • Snij de chorizo in plakjes van enkele millimeter dik.
     
  • Snij de witte inktvistube(s) open en snij ze vervolgens in reepjes van een kleine centimeter breed. Heb je ook de tentakels in huis, snij die dan in grove stukken.
     
  • Doe de schijfjes chorizo in de hete olie en laat ze kort bakken. Voeg aansluitend de stukjes calamares toe.
     
  • Roer en zet het vuur iets zachter.
     
  • Pel de sjalotten, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in lange reepjes.
     
  • Spoel de courgette en snij ze in twee tot 3 gelijke stukken. Snij het vruchtvlees weg, rondom de kern met de zaadlijst. Hak de stukken courgette in hapklare blokjes.
     
  • Stoof de stukjes slalot in de pot met chorizo en voeg een paar minuten later de stukjes courgette toe. Roer en laat de inhoud van de pan rustig bakken op een matig vuur.
     
de tapenade
  •  Pel de teen look en pluk de blaadjes van de takjes oregano.
     
  • Neem de beker van de blender, doe er de look in en de blaadjes oregano. Voeg de zongedroogde tomaten toe, de tomatenpuree, (gerookt) paprikapoeder en wat sambal (of hete chilisaus) naar persoonlijke smaak.
     
  • Schenk wat olie van de zongedroogde tomaten in de beker of gebruik olijfolie.
     
  • Mix de hele inhoud van de pot tot een smaakvolle, pittige en stevige tapenade (saus), waarin je nog stukjes zongedroogde tomat terugvindt.
afwerking
  • Schep een kleine pollepel kookvocht van de penne in de pot met chorizo en calamares. Roer de smakelijke aanbaksels los.
     
  • Laat de uitgelekte hete pasta in de pot met Spaanse worst en inktvis glijden. Schep er een flink deel van de tapenade over en roer alles. Voeg naar smaak extra tapenade toe.
     
  • Schep pasta met inktvis en chorizo in de borden. Strooi nog wat (gescheurde) blaadjes basilicum over de porties en serveer meteen.
     
  • TIP: Een restje tapenade smaakt heerlijk op toast. Ideaal voor bij het aperitief
Bron: Dagelijkse kost Jeroen Meeus
You are using a really old version of
Internet Explorer, click here to upgrade your browser.
x