Gamay

Sorteer op:

Huidig jaartal: 2013
€27,72
Huidig jaartal: 2013
€10,99
Huidig jaartal: 2015
€7,12

De druif is een sterke groeier. Naarmate de wijnstok ouder wordt, worden de uitlopers steeds minder intensief geleid. Typisch voor de smaak van Gamay-wijnen is de uitgesproken fruitigheid, licht van kleur alsmede tonen van kersen en frambozen met weinig eigen tanninnes.

In de Beaujolais voelt de druif zich in haar element op het graniet en de zanderige bodem. Op zurige gronden kan de druif nog wijnen van betekenis maken. Juist daar wordt de natuurlijke hoge zuurgraad van de druif verzacht. Op alkalische gronden kan de druif alleen tot bijzondere wijn komen middels de macération carbonique.

Maar... heel wat coöperatieven passen de methode "thermofiltrage" toe, wat zoveel betekent als alles opwarmen tot 80°C om meer tanninnes te krijgen, een diepere kleur en een langere houdbaarheid. Deze methode is heel controversieel en kan ons niet echt overtuigen. Het typische karakter van de druif gaat volledig verloren. Toch zijn er veel wijnboeren voor gezwicht omdat ze meer dan de helft van hun druiven verkopen aan de grote jongens. Organisatorisch is het bijna niet mogelijk om twee totaal verschillende vinificatiemethodes er op na te houden: te duur!!

Wat we hier wel van onthouden hebben is dat als we in de keuken staan en een peren in rode wijn lagen garen, we een gamay nemen. Succes gegarandeerd: diep paarse kleur nog voor de peer gaar is.

Vignobles Bodillard, onze partner in de Beaujolais, heeft een opsplitsing gemaakt in hun vinificatieproces om zo de traditionele waardes uit de streek te kunnen respecteren.

You are using a really old version of
Internet Explorer, click here to upgrade your browser.
x