test banner

Graag een cava voor minder dan 5 euro !

Graag een cava voor minder dan 5 euro !

Wijnselecties gebeuren streng, waar bij de Wine Trading Factory altijd op zoek wordt gegaan naar de ultieme verhouding tussen prijs en kwaliteit. Maar zijn er minimumprijzen waar je rekening moet mee houden?

Het is dan toch wel één van de meest aangename aspecten van het selecteren van wijnen: alles moet geproefd worden. Een "lastig" werk, maar iemand moet het doen.

Vooral op openproefdagen, komen klanten wijnen selecteren voor feesten. Wijnen en bubbels zijn een flinke hap uit het budget en daarom wordt er vaak ook zeer weloverwogen gekozen: een witte wijn en een cava van rond €5,00 en voor een rode wijn mag het ietje meer zijn.

Voor de witte en de rode wijn is er geen probleem. Keuze genoeg binnen dat prijssegment. Maar de cava, of bubbels in het algemeen, is een ander probleem.

Alle bubbels met meer dan 8.5% alcohol (dus bijna alles met uitzondering van sommige Luxemburgse bubbels)  worden in België zeer zwaar belast. Even een rekenvoorbeeld aan de vaak gevraagde €5.00 per fles:

  • 21% BTW wordt geheven op het totaalbedrag: €5.00 - BTW= €4.13
  • €1.99 accijnzen op elke fles bubbels van 75cl (ongeacht de prijs): €4.13 - accijnzen = €2.13
  • €0.09 diverse verpakkingsheffingen: €2.13 - heffingen = €2.04
  • Wat moet nu nog verrekend worden? Eigenlijk alles nog: de productiekost voor de cava zelf (van druif tot bubbel), de fles, het etiket, de doos, alle omverpakkingen, de marge van de wijnboer, het transport naar België, stockagekost België en, niet onbelangrijk, de marge van de invoerder/distributeur in België die er voor zorgt dat de cava bij je thuis geraakt.

Conclusie: aan dit prijsniveau zou een cava aan de basis niet meer dan €1.00 kunnen kosten. Je hoeft geen wijnexpert te zijn om te voelen dat dit jammer genoeg niet kan. Voor een mooie cava die een normale weg aflegt moet je op vandaag toch wel rekenen op €8.00 (alle kosten en taksen incl. en afgeleverd bij je thuis).

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.