Carmenère

Sorteren op:

Huidig jaartal: 2016
€14,41

De Carménère is een van oorsprong blauwe Franse druivensoort, die op vandaag meer voorkomt in Chili dan in het geboorteland Frankrijk. Vanaf 1870 tijdens de uitbraak van Phylloxera werd bijna het volledige druivenras vernietigd. Ondertussen stonden er al orignele Franse stokken in Chili, waardoor met eigenlijk Chilleense Carménère moet proeven om te weten hoe de orignele Franse stokken waren.

Deze druif is een oude variëteit uit de Gironde, waar het voor het eerst in 1783 werd genoemd in het plaatsje Bergerac in de Dordogne-streek onder de naam Carmeynere. DNA onderzoek heeft uitgewezen dat het een kruising is van de Cabernet Franc en de Gros Cabernet uit de Tarn. Deze laatste wordt trouwens niet meer verbouwd.

Krachtige groeier, die een lage opbrengst genereert van kleine trossen druiven, die een diepe blauwe kleur hebben. Deze druif is gevoelig voor Coulure (tijdens het bloei wordt door overvloedige regenval het stuifmeel voor een belangrijk gedeelte weggespoeld waardoor bevruchting achterwege blijft met als resultaat : geen druiven !). In Chili rijpt deze druif pas 4 à 5 weken na de Merlot. In verschillende stadia van rijpheid ontdekken we heel verschillende kenmerken: als de druiven onrijp geoogst worden dan hebben de wijnen een sterk paprika en peper aroma. Als ze maar net rijp zijn, kom je tonen van zwarte peper en tomaat tegen, terwijl bij rijpe tot overrijpe druiven duidelijk chocolade-tonen en zwart fruit de boventoon voeren, maar dat heeft als nadeel dat de zuurgraad lager wordt.

Andere namen voor deze druif: Kaberne Karmener, Bouton Blanc, Caberne Karmener, Cabernella, Cabernet Carménère, Cabernet Cosmo, Cabernet Grande, Cabernet Gernischt, Cabernet Grosso, Carmeneyre, Grand Carmenet, Grand Vidure

You are using a really old version of
Internet Explorer, click here to upgrade your browser.
x