Gruner Veltliner

Sorteren op:

De grüner veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt. De witte wijn die van deze druiven wordt gemaakt is vaak fris en peperig, citrus en honing is ook mogelijk. Hoewel wordt beweerd dat deze druiven daar al in de Romeinse tijd groeiden, werd er pas in de 19de eeuw over geschreven.

Ruim 30% van de Oostenrijkse wijngaarden bestaat qua oppervlakte uit grüner veltliner. Zij groeit vooral ten noordwesten van Wenen in vier Oostenrijkse regio's die een kwaliteitspredikaat hebben, namelijk Kemptal, Kremstal, Traisental en Weinviertel. In Duitsland wordt de historische Hansenwein van Plochingen nabij Stuttgart gemaakt van deze druif. Ook in Slowakije, Tsjechië, Californië, Australië en Nieuw-Zeeland vinden we wijngaarden.

De meeste wijn in Oostenrijk wordt op roestvrij staal gevinificeerd. De witte wijn gemaakt van deze druif is afkomstig uit kiezel- of rode-gravelrijke gaarden en heeft een geur en frisse smaak van groene appel (cfr. Sauvignon Blanc) en tonen van ananas en honingmeloen. De wijn wordt veel gebruikt als aperitief of als begeleider van lichte voorgerechten.

Andere namen voor deze druif: Bielospicak, Cima Bianca, Dreimänner, Fehérhegyue, Feldlinger, Green Veltliner, Grün Muskateller, Grüne Manhardsrebe, Grüner, Ranfol Weisser, Rdeci Veltinec, Reifler Weiss, Ryvola Bila, Tarant Bily, Valtelin Blanc, Valtelina Vert, Vetlinac Zeleni, Weisser Raifler, Weisser Reifler, Zöldveltelini, Zöld Veltelini

You are using a really old version of
Internet Explorer, click here to upgrade your browser.
x